מכירים את המשפט "אין לך הזדמנות שניה לרושם ראשוני"? המשפט הזה תופס בכל כך הרבה תחומים בחיים, במיוחד כשזה נוגע לדייטים. הרושם הראשוני נקבע לפעמים מראש, על בסיס התמונה שקיבלת או לפי מה שראית אצלו בפייסבוק עוד לפני שהוחלפה מילה בוואטסאפ. אם הגענו לדייט ראשון, מחקרים מראים שהרושם הראשוני מתקבע תוך פחות משישים השניות הראשונות של המפגש. מצד שני, כולנו יודעים שדייט ראשון לא בהכרח משקף את האני האמיתי של כל אחד, אז איך מתגברים על המילכוד הזה?
התמודדנו עם הסוגיה הזו בתהליך הליווי של שי. במפגש השבועי שלנו הוא שיתף שיצא לדייט עם מיכל והיא מצאה חן בעיניו. הוא תכנן להזמין אותה לדייט שני, אך להפתעתו היא חתכה. לא היה לו מושג מה הוא עשה לא בסדר. ניסינו לשחזר ביחד את מהלך הדייט ולא הצלחנו לעלות על משהו חריג או על פדיחה שהוא פספס. הצענו לו לבקש ממנה פידבק. שי היסס, אך החליט לזרום. הוא כתב לה ובירר בעדינות מדוע לא רצתה להמשיך.
מיכל ענתה בכנות שהוא נראה לה בחור טוב אך משהו בהתנהלות שלו שידר פסימיות והיא מחפשת מישהו יותר אופטימי. בזהירות רבה היא הוסיפה שהיא כמעט ולא הצליחה להשחיל מילה במהלך הדייט כי שי דיבר רוב הזמן. שי היה מופתע מהתשובה, האמת שגם אנחנו. שי שאנחנו מכירות לא משדר פסימיות. מגיע עם אנרגיות גבוהות, חוש הומור וראייה חיובית.
התחלנו לברר מה קרה שם בדייט. שי נשם עמוק והחל לשחזר. מסתבר שהוא היה במתח מהדייט, הגיע לחוץ ודרוך עד כדי כך שהוא לא הצליח להביא את עצמו כמו שהוא רגיל ושכנראה בגלל המתח הוא דאג למלא את החלל ואת השתיקות במלל. הוא שיתף שזו לא פעם ראשונה שזה קורה לו.
שי קיבל הצצה אמיתית אל הרושם הראשוני שהוא יוצר והזדמנות לעשות שינוי ותיקון לפעם הבאה שהוא מגיע לדייט ראשון. הפידבק שמיכל נתנה לשי היה מתנה של ממש שאפשרה לנו לעשות עם שי עבודה פנימית. סיכמנו שלדייט הבא הוא ינסה להגיע יותר משוחרר וחיובי. נתנו לו כלים להרפיה לפני הדייט וביקשנו שיגיע עם יותר נכונות להקשיב ולשאול שאלות את הצד השני. חיזקנו אותו על ההומור שלו ועל כל הטוב שהוא יכול להביא למפגש עם בת הזוג והכל על מנת שיגיע לדייט יותר הוא.
פידבק הוא באמת מתנה – כשצד אחד יכול ומוכן לבקש אותו ומסוגל לקבל ולהכיל את הביקורת שהוא טומן בחובו, וכשהצד המעניק יודע לתת אותו ברגישות ובאופן כזה שיתקבל כביקורת בונה. שי הרוויח בגדול מכך שאזר אומץ וביקש לדעת מה לא עבד ומיכל יצאה גדולה כי היא עשתה את זה נכון.
ביקורת בונה היא חלק משמעותי מתקשורת זוגית לא רק בדייט ראשון אלא בעיקר כשהקשר מתחזק ומתמשך. חשוב לדעת איך נותנים פידבק בונה – מתחילים במילה טובה ואמיתית, מתייחסים להתנהגות מסוימת שהפריעה ולא לאופיו של אדם, מסבירים למה ההתנהגות הזו הפריעה לי ומה היא גרמה לי להרגיש וכמובן שנותנים לצד המקבל את התחושה שברור לך שביסודו הוא אחלה בן אדם וההתנהגות הספציפית הזו הפריעה לכם באותו רגע.
אמנם שי ומיכל לא יצאו לדייט שני, אבל בפעם הבאה שהוא יצא לדייט הפידבק שלה ליווה אותו ולגמרי בנה אותו.